top of page

Slik blir du kvitt smerter i muskler og ledd

Det er mange årsaker til smerter i kroppen, men noen er mer typiske for voksne damer. Her er de vanligste årsakene – og løsningene på problemet.



SMERTER I KNEET

Har du fylt 50 år, og plages med smerter i kneet, er sjansen stor for at du har artrose.



ÅRSAKER

– Har du passert 50 er det som regel artrose som er årsaken til smerter i kneet. Artrose er en revmatisk leddsykdom som kan gi slitasje i leddene. Dette kjennetegnes av morgenstivhet som varer i mer enn 30 minutter, og at kneet blir forstørret, hovent og varmt, forklarer manuellterapeut Sigbjørn Hjorthag. Den andre årsaken til knesmerter i voksen alder er såkalte fremre knesmerter. Smertene sitter da rundt kneskålen på fremsiden av kneet.


– Dette kan komme av at du har startet for brått med trening eller ny aktivitet. Smertene fremprovoseres av all bruk av kneet, sier Hjorthaug.


Fysioterapeut Amanda Nygård bekrefter at fremre knesmerter er en hyppig årsak, som kan komme av senebetennelse. I tillegg nevner hun slitasje som den vanligste grunnen til knes-merter hos eldre.


- Samtidig er det ikke alltid at det er selve kneet som er problemet. Noen ganger påvirkes kneet av plager i hofte og ankel, for-klarer fysioterapeut Amanda Nygård. Artritt, også kjent som leddbetennelse, kan være en grunn til knesmerter.


– Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har fått pasienter som har opplevd at hunden plutselig har dratt, og så har kneet vridd seg i feil stilling.



BEHANDLING

– Mens beskjeden tidligere var at du skulle ta det rolig ved artrose, er rådet nå å bevege seg mest mulig. Tre-ning gir mindre slitasje og bedre funksjon i dagliglivet. Det er også fint å løpe, gjerne i ulendt terreng, sier Hjorthaug. En tommelfingerregel er å se hvordan det går 24 timer etter treningen. Er ikke knesmertene forver-ret, kan du fint fortsette treningen. Taping og ising kan også være bra, men det aller viktigste er at du gjør riktige øvelser, understreker Hjorthaug. Fysioterapeut Amanda Nygårds råd er å oppsøke en behandler for å få riktig diagnose og tilpasset treningsopplegg.


– Det lønner seg å oppsøke hjelp om smertene vedvarer et par uker. Riktig trening er det aller viktigste når det kommer til knesmerter, men pass på å ikke gå for hardt ut, sier hun. Når det gjelder artrose er det lurt å trene styrke. Artritt kan behandles med betennelsesdempende eller lokal injeksjon og hvile.


– Fremre kneledds-smerter kan behandles med smertestillende, og vi bruker gjerne trykkbølger i tillegg. Da stimulerer man senene til å gro på nytt. I tillegg er det viktig med tilpassede øvelser, under-streker Nygård.


 

SMERTER I HODET

Om du sliter mye med hodepine, kan det være lurt å finne ut hva som er årsaken. Migrene, tensjonshodepine og nakkehodepine kommer nemlig av vidt forskjellige ting.



ÅRSAKER

– Tensjonshodepine er muskulært og stressrelatert. Denne hodepinen kjennes når du er an-spent. Nakkehodepine er relatert til problemer i nakkens tre øverste ledd. Det er ikke uvanlig å ha en blanding av de ulike hodepinetypene, sier Hjorthaug. Fysioterapeut Amanda Nygård understreker at migrene bør utelukkes når det kommer til hodepine.


– Migrene er en nevrologisk tilstand som lege må følge opp og som du må ha medikamenter for. Spenningshodepine kommer av spent muskulatur fra nakken, som kan trigges av stress over tid. Det kan gi strålesmerter, og mange opplever det som et stramt bånd over hode, panne og tinning, forteller hun.


BEHANDLING

Behandlingen varierer ut fra type hodepine og symptomer.


– Migrene behandles med medisiner, søvn, riktig mat og trening, altså et liv i balanse. Men også for tensjonshodepine og nakkehodepine er det viktig å lære seg stressmestring. I tillegg kan terapeutene bidra med å fikse låsninger, stivhet og muskulære spenninger, sier Hjorthaug. Smertestillende kan hjelpe, men ikke over tid. Da bør annen behandling vurderes.


– Spenningshodepine knyttes gjerne til over-belastning, og sitter som regel på begge sider av hodet, opplyser Nygård. Fysisk aktivitet som jogging, svømming og sykling anbefales mot spenningshodepine. Varmebehandling og massasje kan forsøkes, men det hjelper kun på kort sikt.


– Sliter du mye med hodepine, kan det være lurt å ta i bruk appen Hodepinedagboka for å få oversikt over problemet og se om det er et møn-ster i det. Mye hodepine er knyttet til psykosomatiske årsaker, og medita-sjon og mindfulness kan hjelpe. Men det aller viktigste er trening. Kroppen er ment for at man skal bruke den.



 

SMERTER I HOFTENE

Artrose kan dukke opp både i kne, stive skuldre, rygg og hofte. Hofteleddsartrose innebærer slitasjeforandringer i hofteleddet, og eldre er mer utsatt.



ÅRSAKER

– Hofta er et vektbærende ledd og er derfor utsatt for slitasjegikt. Smertene sitter gjerne foran på låret og på hofteleddet. Hofta blir stiv, og du kan oppleve nedsatt bevegelighet i området. Smertene er gjerne verst om morgenen, men det kan også være stivt og vondt i løpet av natten. Som regel er årsaken aldersrelatert, sier Nygård.


BEHANDLING

– Mange er redde for å få kunstig hofte når de har artrose. Men det er heldigvis mye vi kan gjøre før dette, sier fysioterapeut Amanda Nygård. Har du artrose i hofta er trening bra. Du må bare følge med på at det ikke blir verre de neste 24 timene. Når det gjelder trening er det vik-tig å sørge for at bekken og rygg blir stabilt og sterkt. Hvis ikke kan du få uspesifikke rygg og bekkenplager i tillegg.


– Det er lurt å oppsøke en behandler som kan guide deg gjennom riktige øvelser. Er du overvektig, kan det være lurt å redusere vekten. Hoften er et vektbærende ledd, og går du ned i vekt blir det mindre betennelsen i kroppen, sier Hjorthaug. Nygård legger til at ved å redusere vekten med fem kilo, vil hofteleddet oppfatte dette som flere tonn.


– Så om du har mye vondt og er overvektig, er det lurt å endre vekten. Er du i motsetning veldig tynn, kan det skyldes mangel på muskelstyrke. Da er det lurt å trene mye styrke. Gode basisøvelser for hoftesmerter er knebøy og markløft, samt å trene korsrygg og bakside lår. Gjerne med utfall, det er fint for hoften, sier Nygård.



 

SMERTER I NAKKE OG RYGG

De fleste vil få vondt i ryggen, skuldre og nakke i løpet av livet. Det meste går over av seg selv, men får du langvarige ryggplager, bør du oppsøke hjelp.



ÅRSAKER

Det kan være kink i nakken, muskelsmerter forårsaket av «stressnakke» og aldersforandringer.


– Etter muskel- og leddbåndskader, er alders-forandringer den vanligste årsaken til nakkesmerter. Hos de fleste begynner slike forandringer i tyveårene, men det fører sjelden til nakkeplager, sier Hjorthaug.


– Mange tror det er viktig for ryggen å sitte rett og være anspent, men det er faktisk bedre med en mer avslappet holdning. Men noen sitter som saccosekker hele livet, og det er heller ikke lurt. Det beste er å variere aktivitetene og stillingene du sitter i, råder Hjorthaug. Smerter i nakke og rygg er ofte stressrelatert. I tillegg får mange kink av brå bevegelser, og du kan være uheldig og få prolaps.


– Både jobb, familieliv, søvn og stress spiller inn. Det er ofte hovedårsaken til ryggplager. Amanda Nygård legger til at de som har kontorjobb er mer utsatt enn de som lever et aktivt liv.


– Det blir veldig statisk å sitte hele dagen. Derfor bør du ha på alarm og ta små pauser. Det er viktig å variere sittestillingen. Smerter i brystryggen kan skyldes dårlig holdning fordi du sitter mye foran PC og mobil.


BEHANDLING

Har du rygg- og nakkeplager som ikke går over, bør du oppsøke lege. Det kan være prolaps i øvre del av ryggen. Nakkehodepine kan komme av kink i nakken, og da kan nakken låse seg helt. Det er ikke farlig, men om det ikke går over av seg selv etter et par dager, bør lege og fysioterapeut kontaktes.


– Løsningen på ryggplager er trening, det er også forebyggende. Ta kontakt med en behandler som kan hjelpe deg med å tilrettelegge øvelser, sier Hjorthaug. Du bør også se på hva som er årsaker til stress i livet. Både rygg og nakke kan være anspent, og kanskje trenger du øvelser for skuldrene også. Skulderplager kan komme av at du har gjort for mye for fort. Da stråler nak-kesmertene ut i skulderen.


– Det dukker gjerne opp når du har vært for lite aktiv over lang tid, og så blir du plutselig veldig aktiv. Da blir det fort en overbelastning. Det er viktig å drive forebyggende trening, råder han. Manipulasjon (knekking), massasje og akupunktur kan dempe akutte nakkesmerter. Behandlingene kan hjelpe musklene til å slippe opp spenninger og få tilbake normal funksjon.


– Effekten er imidlertid kortvarig og må kombineres med de andre rådene vi har gitt, sier Hjorthaug. Det er viktig å behandle ryggen først, og få et tilpasset treningsopplegg med både rygghev, slyngetrening og sideøvelser, understreker Amanda Nygård


– For nakken er det viktig å tøye hodet til side ned mot brystet, og bruk gjerne varmepose for å lindre kink, sier hun.


 

Comments


bottom of page