top of page

Osteoartrose

Osteoartrose er en degenerativ leddlidelse, som i hovedsak rammer leddbrusken. Brusken blir brutt ned og den glatte leddoverflaten blir ru og ujevn. Den ellers glatte leddoverflaten som sørger for en jevn fordeling av trykk, glid og bevegelse i leddet blir redusert. Så stivhet, smerter og nedsatt bevegelighet er blant de mest fremtredende symptomene.


Hofter og knær er de leddene som oftest er rammet. Vi skiller på primær artrose, altså ved ukjent grunn og sekundær artrose, der det er en kjent grunn og direkte / indirekte årsak til hvorfor leddet har utviklet artrose. Som f.eks: pga hofte dysplasi, brudd i nærheten av leddoverflaten eller som en følge av leddgikt. Tidligere skader, brudd, genetikk, overvekt og alder er blant de mest vanlige årsakene til slitasjen.

Så, hva kan du gjøre med det?

Riktig form for aktivitet, livsstil, rett type og mengde mat og trening er effektive tiltak og faktorer som kan bedre funksjon, redusere smerter og forbedre livskvaliteten. Selv om verken dette eller medisiner kan reversere slitasjen i seg selv.


Treningen er rettet mot å forbedre funksjonen til pasienten. Vi trener primært tung styrke, bevegelighet og noe utholdenhet.

Det kan være lurt å ta seg ekstra god tid til å varme opp, for å redusere stivhet og øke bevegeligheten i starten av økten slik at styrketreningen kan gjøres med mindre smerter og høyere kvalitet.


  • Styrken utføres med tung belastning og så stort leddutslag som mulig for å øke bevegeligheten og styrken rundt leddene, samt redusere at også vevet rundt leddet blir rigid.

  • Utholdenhet bør helst gjøres i bevegelsesformer der det er lite støt, som ved roing, sykling, svømming, langrenn eller ellipsemaskin. Raske vendinger, støt og hopp som ved fotball, tennis og håndball bør unngås ev. reguleres etter pasientens tåleevne og smerter dersom det er aktiviteter som er viktig for livskvaliteten til vedkommende.

Et godt kosthold sammen med trening kan også bidra til å holde vekten stabil ev. gå ned i vekt om det er en faktor som er utslagsgivende for pasienten.


Fysioterapeut med spesialkompetanse


Christopher Wolff

Her på Magnat har jeg trent flere med artrose og enkelte over lengre tid, og med systematisk trening over tid så har funksjon og livskvalitet økt. Økt styrke, koordinasjon og balanse har gjort at aktiviter som tidligere var for smertefulle nå har blitt mulig igjen, som både dans, langrenn og fjellturer, for enkelte av mine pasienter. Utover dette så har samtlige mindre smerter og bedre funksjon i hverdagen.


Styrketrening er også gunstig for å utsette operasjon for de som potensielt trenger leddprotese på sikt. Der anbefales også trening på det sterkeste i perioden før en eventuell operasjon, for å bla håndtere operasjonen bedre og for å komme raskere tilbake til normal funksjon etter operasjonen.


Vi kan hjelpe deg!


Har du artrose og sliter med smerter og eller nedsatt funksjon og livskvalitet? Vi kan hjelpe deg med trening og kost for å bedre livskvaliteten din med artrose!

Book time for konsultasjon hos oss Christopher på Magnat Center. Det kan du lett gjøre via PatientSky eller ved å ta kontakt med fysikalsk klinikk på 22 62 60 00.


bottom of page